EXPERTS
Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών ΕΚΠΑ
Ο Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).
Είναι επίσης δικηγόρος, διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues/Παρίσι, μέλος της διοικούσας επιτροπής της Society of European Contract Law/Μόναχο, της διοικούσας επιτροπής του European Network for Better Regulation/Βρυξέλλες και των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (EPLO) καθώς και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (2001-05), του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014-16) και της εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (2020-2021).
Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια ανά τον κόσμο. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Review of Contract Law.
Τα βιβλία του Φιλελευθερισμός (2017), Επιχειρήματα Ελευθερίας (2017), Θεσμοί (2018) και Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021) κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Είναι επίσης ο επιμελητής του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015).
Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του ιστότοπου Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα και σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ, ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε πλήθος ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και σε διεθνή ΜΜΕ (ενδεικτικά Al Jazeera, Aftonbladet, BBC, Bloomberg News, Daily Telegraph, Economist, Euronews, Financial Times, Guardian, Hürriyet, NRC Handelsblad, New York Times, Times του Λονδίνου, Politico, Spiegel, Southern California Public Radio, Time, Voice of America, Wall Street Journal, Yomiuri Shimbun κ.ά.).
Είναι μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εικαστικός, Επίκουρος καθηγητής Π.Ι.
Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος είναι εικαστικός και επίκουρος καθηγητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1993 έως το 1999, με δασκάλους τη Ρένα Παπασπύρου και τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Στην ίδια σχολή, παρακολούθησε επίσης για δύο χρόνια τα εργαστήρια χαρακτικής των καθηγητών Γ. Παπαδάκη και Γ. Μήλιου. Το 1998, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus-Socrates για ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, παρακολούθησε κατά το εαρινό εξάμηνο μαθήματα στην Gerrit Rietveld Academie του Άμστερνταμ. Το ίδιο έτος κέρδισε το 2ο Βραβείο του επάθλου του ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.
Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» (Α.Σ.Κ.Τ.) και το 2021 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από το 2021 διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου και εξελέγη επίκουρος καθηγητής το 2023.
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επιπλέον, δημιουργίες του υπάρχουν σε μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα έχει εκδώσει από το 2000 σειρές κόμικς-άλμπουμ και βιβλία ζωγραφικής, ενώ από το 2015 είναι σκιτσογράφος του ολλανδικού εντύπου De Groene Amsterdammer.
Πηγές: βιβλιοnet και Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1930 και μεγάλωσε στα Μέγαρα. Είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ακαδημαϊκός και συγγραφέας.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1948 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και στο ΕΜΠ. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως υπολοχαγός στο σώμα του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού. Το 1958 αναγορεύθηκε διδάκτορας και στη συνέχεια επιμελητής, έκτακτος μόνιμος καθηγητής (1964) και τακτικός καθηγητής του ΕΜΠ (1969). Έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), του Τονγκζί της Σαγκάης (Tongji University, 1982), στο Διεθνές Κολλέγιο Επιστημών των Κατασκευών (1979-1989), καθώς και στα πανεπιστήμιο της Ναντζίν και της Παβίας (1986). Είναι επίτιμος διδάκτωρ των εξής πανεπιστημίων: Ναντζίν, Λιέγης, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με μετάλλιο από την Αμερικανική Εταιρεία Σκυροδέματος (American Concrete Society) και με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων. Επίσης, έχει τιμηθεί με το τίτλο του μέλους της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004) και έχει διατελέσει επίτιμος πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος (CEB, 1988), επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εργαστηρίων και Υλικών (RILEM, 1989), επίτιμο μέλος της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (CIAS, 1998), επίτιμο μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999) και της Ελληνικής Εταιρίας Ορολογίας (2008). Στις 12 Ιουνίου 2009, το ΤΕΕ τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του, και εξέδωσε τιμητικό τόμο αφιερωμένο στο έργο του.
Ο Θεοδόσης Τάσιος παραχωρεί αρκετά συχνά συνεντεύξεις στον Τύπο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, καθώς και σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, λαμβάνει συχνά μέρος στη διοργάνωση συναντήσεων για θέματα παιδείας, ιστορίας και πολιτισμού. Υπήρξε συνδιοργανωτής της έκθεσης για την “Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία”, που παρουσιάστηκε σε πόλεις της Ελλάδας και στη Γερμανία.
Έχει συγγράψει περισσότερα από δεκατέσσερα βιβλία και το 2012 οι επιφυλλίδες του στο “Βήμα” εκδόθηκαν σε τόμο από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Πηγή: βιβλιοnet
Θεοφάνης Βλάχος, Ιστορικός, Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Πολεμικού Μουσείου
Ο Θεοφάνης Βλάχος είναι αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και υποψήφιος διδάκτορας Στρατιωτικής Ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει πλείστα άρθρα και μελέτες που αφορούν την πολεμική ιστορία της Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια και έχει επιμεληθεί διάφορα βιβλία και ντοκιμαντέρ με σχετικό αντικείμενο.
Υπηρέτησε σε μονάδες του Στρατού, στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ της Νάπολης στην Ιταλία, στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και σήμερα είναι επιμελητής του Ιστορικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου, ενώ διδάσκει το μάθημα της στρατιωτικής ιστορίας σε στρατιωτικές σχολές. Παράλληλα, ως αρμόδιος ιστορικός, διετέλεσε μέλος της πρώτης αποστολής που μετέβη στην Αλβανία για την ανεύρεση των οστών των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε πτυχές του 1821 και κυρίως στην ελληνική συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην έρευνα και στην τεκμηρίωση των αρχείων των πολεμικών περιόδων του Ελληνικού Στρατού, καθώς και στη μεθοδολογία επιστημονικής αξιοποίησής τους.